Hypotheekvormen Woning Hypotheek
De volgende hypotheekvormen worden op dit moment door ABN AMRO aangeboden en kunnen zelf online, of met advies worden afgesloten:
- Annuïteitenhypotheek
- Lineaire Hypotheek
- Aflossingsvrije Hypotheek
- Overwaarde Hypotheek
- Duurzaam Wonen Hypotheek
- Overbruggingshypotheek
- Bankspaarhypotheek
De volgende hypotheekvormen worden niet meer door ABN AMRO aangeboden en kunnen niet meer worden afgesloten:
- Spaargroei Hypotheek
- Startzeker Hypotheek
- Meegroei Hypotheek
- Krediethypotheek
Annuïteitenhypotheek
Een annuïteitenhypotheek is een hypothecaire lening waarbij je maandelijks een bedrag (annuïteit) betaalt. Dit bedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing.
In de beginfase betaal je voornamelijk rente en relatief weinig aflossing. Naarmate de looptijd verstrijkt, betaal je minder rente en komt er steeds meer voor aflossing beschikbaar.
Deze hypotheekvorm biedt hierdoor stabiele bruto jaarlasten tijdens de rentevaste periode, maar door het afnemende (fiscaal aftrekbare) rentebestanddeel nemen de netto lasten (indien box 1) geleidelijk toe.
Lees meerLineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je iedere maand hetzelfde bedrag aflost.
Doordat er iedere maand wordt afgelost, wordt de restschuld elke maand lager. Hierdoor betaal je steeds minder rente.
Doordat je iedere maand minder rente betaalt, kun je ook minder rente van je fiscale inkomen aftrekken.
In tegenstelling tot de annuïteitenhypotheek waarbij de bruto hypotheeklast gedurende de looptijd hetzelfde blijft, wordt de bruto maandlast bij een lineaire hypotheek elke maand lager.
Lees meerAflossingsvrije hypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek is ideaal voor mensen die lage maandlasten willen.
Doordat je tijdens de looptijd niets aflost, blijft het uitstaande hypotheekbedrag gedurende de looptijd hetzelfde. Je betaalt alleen rente, waardoor je lagere maandlasten hebt dan bij andere hypotheekvormen.
Het aflossen van de hypotheek doe je tijdens óf aan het einde van de looptijd. Dit doe je uit eigen middelen of uit de verkoop van de woning.
Als je geen eigen middelen hebt aan het einde van de looptijd, of je je woning niet kunt of wil verkopen, dan moet je weer een nieuwe hypotheek afsluiten als de looptijd van je huidige hypotheek voorbij is.
Overwaarde Hypotheek
Met een overwaarde hypotheek kun je (een deel van) je overwaarde opnemen. Het geld dat je hiermee vrijmaakt kun je bijvoorbeeld gebruiken als aanvulling op je pensioen, de aankoop van een auto, een schenking of verbouwing.
Om in aanmerking te komen voor deze hypotheekvorm moet je voldoende overwaarde hebben en 62 jaar of ouder zijn. Je kunt de overwaarde in één keer of in delen opnemen.
Bij de overwaarde hypotheek blijven je maandlasten hetzelfde als in je oude situatie. Je betaalt namelijk geen rente en aflossing.
De rente wordt opgeteld bij de uitstaande hypotheekschuld. Hierdoor wordt de totale hypotheekschuld wel hoger naarmate de hypotheek langer loopt.
Indien er sprake is van een laag (pensioen)inkomen en weinig vrij vermogen, dan is de overwaarde hypotheek uitermate geschikt en kun je op deze wijze extra financiële ruimte creëren.
Lees meerDuurzaam Wonen Hypotheek
Een duurzaam wonen hypotheek kan worden afgesloten als je je huis energiezuinig wilt maken.
Verduurzaming van de huidige of nieuw aan te kopen woning is meestal een kostbare, maar nuttige zaak. Het kan daarom interessant zijn om dit te financieren met een hypotheek.
Bij een duurzaam wonen hypotheek wordt het geleende geld in een bouwdepot gezet. Vanuit dit depot kunnen de energiebesparende maatregelen middels declaraties worden voldaan.
Na het afsluiten van de hypotheek moet je binnen een bepaalde periode de energiebesparende maatregelen doorvoeren.
Bij bestaande bouw is dit 2 jaar en bij nieuwbouw 3 jaar.
Overbruggingshypotheek
Een overbruggingshypotheek wordt gebruikt als overbrugging wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je oude woning nog niet hebt verkocht.
Het verschil tussen je oude hypotheek en de waarde van je oude woning noemen we overwaarde.
Meestal wil je deze overwaarde gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning.
Als je oude woning nog niet is verkocht, kun je deze overwaarde nog niet benutten.
Speciaal hiervoor is de overbruggingshypotheek.
Je leent hierbij een extra bedrag dat straks na verkoop uit de overwaarde van je oude huis moet komen. Nadat je je oude woning hebt verkocht, wordt de overbruggingshypotheek weer afgelost.
Lees meerBankspaarhypotheek
Een bankspaarhypotheek is interessant wanneer je zekerheid en garantie wilt.
Aan het einde van de looptijd heb je namelijk je hypotheek volledig afgelost. Daarnaast blijven je bruto maandlasten gedurende de looptijd stabiel.
Een bankspaarhypotheek bestaat uit 2 delen: een geldlening en een bankspaarrekening.
Met de bankspaarrekening spaar je een gegarandeerd bedrag bij elkaar, waarmee op de einddatum de gehele geldlening kan worden afgelost.