Boeterente berekenen
Wil je zelf je boeterente berekenen?
Een boeterente wordt meestal door de hypotheekverstrekker in rekening gebracht als je je hypotheek gaat oversluiten naar een een hypotheek met een lagere rente.
Doordat de hypotheekverstrekker rente-inkomsten misloopt, wordt er een boete in rekening gebracht. Er werd namelijk vanuit gegaan dat de geldverstrekker gedurende de rentevastperiode rente-inkomsten zou hebben.
De boeterente is dus een compensatie voor misgelopen rente-inkomsten.
Bereken zelf je boeterente
Met onderstaande module kun je zelf je boeterente berekenen. Je moet meestal een boete betalen als je je hypotheek wilt oversluiten of een deel van je hypotheek af wilt lossen.
Boetevrij aflossen
Er hoeft niet altijd een boete betaalt te worden als je (een deel van) je hypotheek af wilt lossen.
In de volgende gevallen mag je meestal boetevrij aflossen:
- Uit eigen middelen (bij sommige aanbieders)
- Bij verkoop van je woning
- Bij executieverkoop van je woning
- Bij tenietgaan van je woning
- Bij hypotheken met een variabele rente
- Als je huidige rentevastperiode is afgelopen
- Bij uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering na het overlijden van de partner
- Als de huidige rente voor dezelfde vorm, rentevastperiode en dezelfde hypotheekverstrekker momenteel hoger is dan de rente die je nu betaalt
Hoe wordt de boeterente berekend?
Om je boeterente te berekenen kijk je eerst in de hypotheekakte. Hierin staat het percentage dat je jaarlijks boetevrij mag aflossen over het openstaande hypotheekbedrag. Dit verschilt per aanbieder en hypotheeksoort. In de meeste gevallen is dit 10% tot 20%.
Door dit percentage te vermenigvuldigen met het openstaande hypotheekbedrag weet je welk bedrag je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Dit trek je af van het totaal openstaande hypotheekbedrag. Het resultaat hiervan wordt gebruikt om de boeterente te berekenen.
Vervolgens reken je uit wat de resterende looptijd van de rentevastperiode van je huidige hypotheek is. Van deze resterende looptijd zoek je de huidige hypotheekrente op voor een hypotheek in dezelfde vorm, bij dezelfde hypotheekverstrekker. Als deze rentevastperiode niet wordt aangeboden, dan neem je de eerstvolgende kortere rentevastperiode.
Deze rente trek je af van de hypotheekrente die je nu voor je huidige hypotheek betaalt. De uitkomst hiervan vermenigvuldig je eerst met de resterende looptijd van de rentevastperiode, daarna met het hypotheekbedrag waarover de boeterente wordt berekend.
Voorbeeld berekening
- Huidige hypotheek ABN AMRO Budget Hypotheek: € 200.000,-
- Hypotheekrente huidige hypotheek: 5%
- Percentage boetevrij aflossen: 10%
- Resterende rentevastperiode: 48 maanden (4 jaar)
- Huidige hypotheekrente zelfde hypotheek: 4,50%
ABN AMRO heeft geen rentevastperiode van 4 jaar (48 maanden), dus kijken we naar de rente bij een rentevastperiode van 3 jaar. Deze is momenteel 4,50%
Berekening: (200.000 - (10% * 200.000)) = 180.000 (((5,00 - 4,50) * 4) * 180.000) = € 3600,-
Boeterente aftrekbaar
In de meeste gevallen is de boeterente aftrekbaar. Zolang de hypotheek waarover de boeterente berekend wordt een aftrekbare lening is, dan is de boeterente eenmalig fiscaal aftrekbaar in het jaar dat de boeterente is ontstaan.
Als je een deel van de hypotheek niet in box 1 zit, omdat je bijvoorbeeld een consumptief krediet hebt meegefinancierd of een auto hebt gekocht, dan is alleen dát gedeelte van de boeterente aftrekbaar dat daadwerkelijk ter financiering van de woning is gebruikt.
Als de boeterente vervolgens in de nieuwe hypotheek wordt meegefinancierd, dan is de hypotheekrente over dit deel niet fiscaal aftrekbaar. De meegefinancieerde boete wordt dan gezien als een consumptief krediet.