Zelf online een ING Hypotheek afsluiten is op dit moment helaas nog niet mogelijk. Vanzelfsprekend bieden wij deze wèl aan in combinatie met hypotheekadvies.
Met een hypotheek van ING kies je voor de zekerheid van één van de grootste banken van Nederland.
De volgende hypotheekvormen worden op dit moment door ING aangeboden en kunnen met advies worden afgesloten:
Annuïteitenhypotheek
Lineaire Hypotheek
Aflossingsvrije Hypotheek
Overbruggingshypotheek
Bankspaarhypotheek
Spaarhypotheek
Annuïteitenhypotheek
Een annuïteitenhypotheek is een hypothecaire lening waarbij je maandelijks een bedrag (annuïteit) betaalt. Dit bedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing.
In de beginfase betaal je voornamelijk rente en relatief weinig aflossing. Naarmate de looptijd verstrijkt, betaal je minder rente en komt er steeds meer voor aflossing beschikbaar.
Deze hypotheekvorm biedt hierdoor stabiele bruto jaarlasten tijdens de rentevaste periode, maar door het afnemende (fiscaal aftrekbare) rentebestanddeel nemen de netto lasten (indien box 1) geleidelijk toe.
Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je iedere maand hetzelfde bedrag aflost. Doordat er iedere maand wordt afgelost, wordt de restschuld elke maand lager. Hierdoor betaal je steeds minder rente.
Doordat je iedere maand minder rente betaalt, kun je ook minder rente van je fiscale inkomen aftrekken.
In tegenstelling tot de annuïteitenhypotheek waarbij de bruto hypotheeklast gedurende de looptijd hetzelfde blijft, wordt de bruto maandlast bij een lineaire hypotheek elke maand lager.
Een aflossingsvrije hypotheek is ideaal voor mensen die lage maandlasten willen. Doordat je tijdens de looptijd niets aflost, blijft het uitstaande hypotheekbedrag gedurende de looptijd hetzelfde. Je betaalt alleen rente, waardoor je lagere maandlasten hebt dan bij andere hypotheekvormen.
Het aflossen van de hypotheek doe je tijdens óf aan het einde van de looptijd. Dit doe je uit eigen middelen of uit de verkoop van de woning. Als je geen eigen middelen hebt aan het einde van de looptijd, of je je woning niet kunt of wil verkopen, dan moet je weer een nieuwe hypotheek afsluiten als de looptijd van je huidige hypotheek voorbij is.
Een overbruggingshypotheek wordt gebruikt als overbrugging wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je oude woning nog niet hebt verkocht.
Het verschil tussen je oude hypotheek en de waarde van je oude woning noemen we overwaarde. Meestal wil je deze overwaarde gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning.
Als je oude woning nog niet is verkocht, kun je deze overwaarde nog niet benutten. Speciaal hiervoor is de overbruggingshypotheek.
Je leent hierbij een extra bedrag dat straks na verkoop uit de overwaarde van je oude huis moet komen. Nadat je je oude woning hebt verkocht, wordt de overbruggingshypotheek weer afgelost.
Een bankspaarhypotheek is interessant wanneer je zekerheid en garantie wilt. Aan het einde van de looptijd heb je namelijk je hypotheek volledig afgelost. Daarnaast blijven je bruto maandlasten gedurende de looptijd stabiel.
Een bankspaarhypotheek bestaat uit 2 delen: een geldlening en een bankspaarrekening. Met de bankspaarrekening spaar je een gegarandeerd bedrag bij elkaar, waarmee op de einddatum de gehele geldlening kan worden afgelost.
Een spaarhypotheek is ideaal indien je zekerheid en garantie wilt. De bruto maandlasten van spaarhypotheek zijn stabiel en de lening is aan het einde van de looptijd volledig afgelost.
Een spaarhypotheek bestaat uit een hypothecaire geldlening en een levensverzekering. De levensverzekering biedt een gegarandeerde uitkering bij in leven zijn van de verzekerde(n) op de einddatum. Daarnaast is er een gegarandeerde vaste overlijdensdekking.
Een renteaanbod wordt ook wel rentevoorstel, indicatief voorstel, voorlopige offerte of voorbeeldofferte genoemd.
Deze wordt verstrekt vóórdat je de definitieve offerte krijgt.
Met een renteaanbod wordt de rente gedurende de acceptatietermijn voor je vastgezet. Deze rente komt ook in de definitieve offerte te staan.
Je ontvangt van ons altijd eerst een volledig vrijblijvende begroting met een maandlastenoverzicht op basis van de opgegeven gegevens. In deze begroting worden alle aanbieders vergeleken. Je weet dus van te voren waar je aan toe bent. Hierna kun je een renteaanbod aanvragen van de door jou gekozen aanbieder.
Indien het renteaanbod niet binnen de daarvoor bestemde termijn door jou wordt geaccepteerd, dan komt deze te vervallen. De rente staat dan niet meer vast en kan bij een nieuw renteaanbod lager of hoger zijn dan bij het oude renteaanbod.
Bij het annuleren van de hypotheek ná het accepteren van het renteaanbod en vóór het tekenen van de offerte, kan een aanbieder in sommige gevallen annuleringskosten in rekening brengen.
Deze kosten verschillen per aanbieder en hypotheeksoort.
De annuleringskosten die de aanbieder in rekening kan brengen staan los van de annuleringskosten die wij hanteren. Wij zijn namelijk druk voor jou bezig geweest. Ook als jouw hypotheek niet doorgaat.
Annuleringskosten offerte na verlengen offerte: 3%
Acceptatietermijn offerte
Nadat je het renteaanbod hebt geaccepteerd en alle benodigde documenten hebt aangeleverd, zal de aanbieder de definitieve offerte verstrekken.
Deze wordt pas verstrekt als de aanbieder het door jou getekende renteaanbod retour heeft ontvangen en alle benodigde documenten akkoord zijn bevonden. Met de definitieve offerte weet je in ieder geval zeker dat de hypotheek aan jou wordt verstrekt, mits je de offerte binnen de acceptatietermijn getekend retourneert.
Geldigheidsduur offerte bestaande bouw
Nadat je de definitieve offerte binnen de acceptatietermijn getekend hebt geretourneerd, moet binnen de geldigheidsduur van de offerte de hypotheekakte bij de notaris zijn getekend.
De geldigheidsduur van de offerte verschilt per aanbieder en hypotheeksoort en gaat meestal in vanaf de datum dat het renteaanbod is uitgebracht.
Annuleringskosten offerte
Bij het annuleren van de hypotheek ná het accepteren van het renteaanbod en vóór het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris, kan een aanbieder in sommige gevallen annuleringskosten in rekening brengen.
Deze kosten verschillen per aanbieder en hypotheeksoort. Daarnaast zitten er verschillen in de periode wanneer deze kosten in rekening worden gebracht. Deze periode kan bijvoorbeeld direct ingaan na het ondertekenen van de definitieve offerte of vanaf 3 maanden na het uitbrengen van het renteaanbod.
De annuleringskosten die de aanbieder in rekening kan brengen staan los van de annuleringskosten die wij hanteren. Wij zijn namelijk druk voor jou bezig geweest. Ook als jouw hypotheek niet doorgaat.
Hypotheek met bkr codering: A of A1 hersteld of afgelost
Hypotheek met NHG
Een NHG hypotheek is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. De Nationale Hypotheek Garantie wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en beperkt de financiële risico’s bij koopwoningen.
Met een hypotheek met NHG verzeker je jezelf nu, maar ook in de toekomst van een verantwoorde en betaalbare hypotheek.
Een starterslening is een extra lening speciaal bedoeld voor starters op de woningmarkt. Een starterslening is iets anders dan een startershypotheek. Een startershypotheek sluit je namelijk bij een geldverstrekker en een starterslening kan worden verstrekt door de gemeente en het SVn.
Met een starterslening kun je het verschil tussen de koopprijs van je eerste woning en de maximale hypotheek die je van de bank krijgt opvullen. Dit kan handig zijn als nèt wat geld te kort komt om juist dié ene woning te kopen.
Het minimale hypotheekbedrag dat een aanbieder op een onderpand verstrekt.
Heb je minder nodig dan het minimum van een aanbieder? Kies dan een andere aanbieder of een ander soort financiering zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.
Maximale hypotheekbedrag
Het maximale hypotheekbedrag dat een aanbieder op een onderpand verstrekt.
Soms kan het maximale hypotheekbedrag afhankelijk zijn van de risicoklasse. Hierdoor kan het zijn dat het maximale hypotheekbedrag lager uitvalt indien je maximaal leent ten opzichte van de waarde van de woning.
Maximale financiering
Het bedrag dat maximaal gefinancierd kan worden ten opzichte van de waarde van de woning noemen we de 'maximale financiering'. De aanbieder bepaalt op basis van welke waarde de hypotheek wordt verstrekt. De meeste hypotheekverstrekkers financieren tot 100% van de marktwaarde van de woning.
Bij bestaande bouw is de marktwaarde de kooprijs of de getaxeerde waarde van de woning. De marktwaarde van de woning staat vermeld in een gevalideerd taxatierapport. Bij nieuwbouw wordt er gekeken naar de koop-/aanneemsom + extra kosten.
Maximale financiering bij energiebesparende voorzieningen
Als je je woning gaat verduurzamen, is het bij de meeste hypotheekverstrekkers mogelijk om tot 106% van de waarde van de woning te financieren voor extra energiebesparende voorzieningen.
De volgende erkende energiebesparende voorzieningen kunnen worden meegefinancierd tot 106% van de waarde van de woning:
Gevelisolatie
Dakisolatie
Vloerisolatie
Leidingisolatie
Hoog rendement beglazing (ten minste HR ++)
Energiezuinige deuren
Douche- of warmteterugwinningsysteem
Warmtepompen
Zonnepanelen
Kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen indien deze voorzieningen worden getroffen in combinatie met hoog rendement beglazing (ten minste HR ++)
Energiezuinig ventilatiesysteem indien deze voorziening wordt getroffen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen
Maximaal aflossingsvrij
Als je een hypotheek gaat afsluiten, kun je kiezen uit één of meerdere hypotheekvormen.
Het maximaal aflossingsvrije percentage is het maximale percentage van de marktwaarde van de woning dat aflossingsvrij mag worden afgesloten.
Aanpassen risicocategorie bij verhogen hypotheek
Als je meer wilt en kunt lenen, dan krijg je meestal voor het bedrag van deze verhoging een nieuw leningdeel.
Door de verhoging kan de verhouding tussen de lening en de waarde van de woning veranderen.
Als door de verhoging jouw lening in een hogere risicocategorie valt, ga je meestal een hogere rente betalen.
Aanpassen risicocategorie bij gedeeltelijke aflossing hypotheek
Zodra je een deel van de lening vóór het einde van de looptijd aflost, kan de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van de woning veranderen.
Als de lening hierdoor in lagere risicocategorie valt, dan ga je meestal een lagere rente betalen.
Aanpassen risicocategorie bij waardestijging van de woning
Als de waarde van de woning hoger is geworden, kun je meestal de hypotheekverstrekker vragen het rentepercentage te herzien.
Je moet dan aantonen dat de verhouding tussen de lening en de marktwaarde van de woning is gewijzigd.
Is de waarde van de woning gestegen, en valt de lening hierdoor in een lagere risicocategorie, dan ga je meestal een lagere rente betalen.
Boetevrij aflossen
Als je je hypotheek gaat oversluiten, en de nieuwe rente is lager dan de huidige rente die je betaalt, dan kan een aanbieder een boeterente in rekening brengen.
Het percentage boetevrije aflossen is het percentage dat je maximaal per kalenderjaar mag aflossen op je hypotheek, zonder boete.
Doordat de hypotheekverstrekker rente-inkomsten misloopt, wordt er een boete in rekening gebracht. Er werd namelijk vanuit gegaan dat de geldverstrekker gedurende de rentevastperiode rente-inkomsten zou hebben.
De boeterente is dus een compensatie voor misgelopen rente-inkomsten.
Rentetype bij passeren hypotheekakte: Offerterente
Rentetype bij renteherziening: Offerterente
Rentekorting bij: i.c.m. ING betaalrekening, energielabel A, energielabel A+ of beter
Rentekorting: 0,25%, 0,10%, 0,15%
Rentopslag bij: Dagrente
Renteopslag: 0,15%
Perioden variabel: 1 maand
Perioden rentevast: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 10, 12, 15, en 20 jaar
Perioden rentebedenktijd: n.v.t.
Rentemiddeling: Ja
Rentemiddeling periode: 12 jaar
Rentemiddeling uitzondering: n.v.t
Rentemiddeling kosten: n.v.t
Rentetype bij passeren
Bij offerterente betaal je de rente die in de offerte staat. Is de rente lager op de dag van passeren? Dan betaal je alsnog de (hogere) rente die in de offerte staat aangegeven.
Bij dagrente betaal je in eerste instantie de rente die in de offerte staat. Is de rente lager op de dag van passeren bij de notaris? Dan ga je die lagere rente voor jouw hypotheek betalen.
Bij dalrente betaal je in eerste instantie de rente die in de offerte staat. Is de rente op enig moment lager geweest tot en met de dag van passeren bij de notaris? Dan ga je die laagste rente voor jouw hypotheek betalen. Dalrente wordt tegenwoordig niet veel meer aangeboden.
Onderpand
Eengezinswoning: Ja
Appartement: Ja
Recreatiewoning: Ja, onder voorwaarden
Verhuurd pand: Ja, onder voorwaarden
Woonhuis met bedrijfsruimte: Ja, onder voorwaarden
Bepaling marktwaarde nieuwbouw: Koop-/aanneemsom, grond, meerwerk en/of energiebesparende voorzieningen, bouwrente, renteverlies tijdens de bouw, aansluiting op de nutsvoorzieningen
Bepaling marktwaarde middels WOZ-waarde: Nee
Bouw in eigen beheer met aannemer: Ja
Zelfbouw zonder aannemer: Nee
Particuliere erfpacht toegestaan: Nee
Bouwdepot
Bouwdepot mogelijk: Ja
Looptijd bouwdepot nieuwbouw: 24 maanden
Looptijd bouwdepot verbouw: 24 maanden
Verlengen looptijd nieuwbouw: 12 maanden
Verlengen looptijd verbouw: 12 maanden
Looptijd te ontvangen rente nieuwbouw: 36 maanden
Looptijd te ontvangen rente verbouw: 36 maanden
Vaststelling van de rente: Gekoppeld aan de hypotheekrente
Bij verschillende hypotheekrentetarieven is de rente gekoppeld aan: Gemiddelde hypotheekrente
Niet vaste inkomensbestanddelen: Onregelmatigheidstoeslag, provisie en overwerk: 100%, alleen indien structureel
Flexwerk toegestaan: Ja
Perspectiefverklaring toegestaan: Ja
Inkomen uit alimentatie: Ja
Buitenlands inkomen toegestaan: Ja
Inkomen uit uitkering toegestaan: Ja, mits structureel
Inkomen uit toekomstige inkomensstijging toegestaan: Ja
Inkomen uit toekomstig dienstverband toegestaan: Nee
Inkomen uit vermogen toegestaan: Ja, 3% over > € 25.000,-
Inkomen uit Persoonsgebonden budget toegestaan: Nee
Toetsinkomen ondernemer 1 jaar actief: n.v.t.
Toetsinkomen ondernemer 2 jaar actief: 100% van het gemiddelde inkomen van de afgelopen 2 jaar, met een maximum van het laatste jaar
Toetsinkomen ondernemer 3 jaar actief: 100% van het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar, met een maximum van het laatste jaar
Overbruggingskrediet
Looptijd bestaande bouw: 24 maanden
Looptijd nieuwbouw: 24 maanden
Verlengen looptijd bestaande bouw: Op aanvraag
Verlengen looptijd nieuwbouw: Op aanvraag
Maximale verstrekking indien huidige woning verkocht: 100%
Maximale verstrekking indien huidige woning niet verkocht: 90%
Overbrugging mogelijk indien hypotheek bij andere geldverstrekker: Nee
Kosten voor de overbrugging: € 0,-
Maximale verstrekking overbruggingskrediet
Heb je een nieuwe woning gekocht maar je huidige woning is nog niet verkocht? Heb je de overwaarde nodig voor de aankoop van de nieuwe woning? Met een overbruggingskrediet (of overbruggingshypotheek) kun je het verschil tussen de verkoopprijs van de huidige woning en de huidige hypotheek tijdelijk overbruggen.
Voor de maximale verstrekking is het van belang of de huidige woning wel of niet verkocht is en of de ontbindende voorwaarden wel of niet zijn verlopen. De voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen.
Denk je dat je huidige woning nog wel even te koop staat? Let dan vooral op de looptijd en of verlenging mogelijk is.
Ga je binnenkort verhuizen? Dan kun je eventueel je oude hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Dat noemen we de verhuisregeling of meeneemregeling. Dit kan vooral interessant zijn als je een hypotheek hebt met gunstige voorwaarden en een lage rente.
De verhuisregeling wordt niet door elke hypotheekverstrekker aangeboden. Daarnaast kunnen de voorwaarden voor deze regeling per hypotheekverstrekker verschillen.